کاراته، ورزشی مناسب برای کودکان
در میان ورزشها و هنرهای رزمی متنوعی که وجود دارد، کاراته یکی از محبوبترین رشتهها است که ابتدا در شرق آسیا ظاهر شد و سپس به سایر نقاط جهان راه پیدا کرد. این ورزش که جزو هنرهای رزمی غیرمسلح به شمار میرود با استفاده از مشت و لگد، ضربهزدن و مهار دفاعی با دست و پا انجام میشود و تاکید آن بر تقویت حداکثری تمرکز هنگام مبارزه و واردکردن ضربههاست. این ورزش همچنین یک ورزش ایدهآل برای کودکان است زیرا باعث تقویت ویژگیهای مثبتی در آنها میشود و به حفظ سلامت جسم و روحشان کمک بسیاری میکند. در ادامه به کاراته کودکان و جزئیات آن خواهیم پرداخت.
کاراته کودکان چیست و چه مزیتهایی دارد؟
ورزشکردن برای کودکان فعالیت مفیدی است که در سلامت جسم و روح آنها نقش بسیار مهمی دارد و به تقویت عضلات آنها کمک شایانی میکند. حال، اینکه کدام ورزش برای آنها مناسبتر است، دغدغهایست که خیلی از والدین با آن مواجه میشوند. در میان ورزشهای مناسب برای کودکان، ورزش کاراته یکی از بهترین گزینههاست چراکه با تعیین یک برنامه مناسب سنشان به آنها کمک میکند تا انرژی و هیجاناتشان بهخوبی تخلیه شود و از نظر روحی و جسمی رشد کنند. این ورزش برای کودکان دارای مزیتهای بسیاری است که مهمترین آنها عبارتند از:
تقویت مهارت دفاع شخصی در کلاس کاراته
یادگیری مهارتهای دفاعشخصی یکی از اهداف هنرهای رزمی است و کودکان ضمن این ورزش با آموزشهایی که میبینند، یاد میگیرند که چطور دربرابر کسانی که میخواهند به آنها آسیب بزنند از خود محافظت کنند. این یک مهارت بسیار مهم برای مراقبت از آنهاست.
تقویت اعتمادبهنفس
یادگیری فنون کاراته و مبارزه با حریف در کنار بازخوردها و تلاشهای مستمر مربیان این فرصت را به کودک میدهد که به خودش ایمان بیاورد و اعتمادبهنفس بالایی پیدا کند. آنها در کلاسهای خود یاد میگیرند که هر حریفی قابل شکستدادن است و میتوانند با توجه به بدن او از تکنیکهای مختلفی استفاده کنند و به پیروزی برسند. اعتمادبهنفس کودکان بهویژه زمانی به اوج خود میرسد که یاد میگیرند با ضربههای اصولی و محکم، بر حریفانی که دوبرابر قد و وزنشان را دارند، غلبه کنند و اینجاست که متوجه میشوند قدوقامت کوچکشان قویتر از آن چیزی است که فکرش را میکردند!
تقویت نظم و انضباط
در هنرهای رزمی، حرکات و تکنیکها مدام تکرار میشوند. به این ترتیب کودک متوجه میشود تنها راه یادگیری مهارتها، انجام اصولی و درست تکنیکها و تکرار آنها به همین شیوه است بنابراین بهسوی نوعی خودانضباطی سوق داده میشود. ازآنجاکه کلاسهای کاراته بهطور مستمر برگزار میشوند، کودک در قالب یک برنامه منظم قرار میگیرد و بهدلیل چالشهای روحی و جسمی که با آنها مواجه میشود به نوعی تعهد و نظم و یکپارچگی بین ذهن و بدن خود دست مییابد که این مورد میتواند در سایر زمینههای زندگی او نیز اثرات مثبتی بگذارد.
تقویت مهارتهای رهبری
کلاسهای کاراته کودکان براساس یک سیستم رتبهبندی اداره میشوند. به این صورت که با افزایش مهارتها، کمربند مبارز عوض میشود و به رتبه بالاتری میرسد. در این شرایط وقتی که کودکان پیشرفت میکنند و کمربند بالاتری را کسب میکنند، در جایگاه رهبر مبارزان سطح پایینتر از خود قرار میگیرند و در تمرینها و ارائه آموزشها به مربیان کمک میکنند. این وظیفه محولشده که نوعی رهبری جانبی در کلاسهاست، مسئولیتپذیری و مهارت رهبری را در آنها تقویت میکند و ویژگیهایی مثل احترام به خود و دیگران، احترام به نظم و اقتدار و... را که از ویژگیهای رهبران است در آنها به تعالی و کمال میرساند.
توسعه شخصیت با کاراته کودکان
از دیگر مزیتهای این رشته ورزشی، توسعه شخصیت بچههاست. آنها برای اینکه شایستگیهای لازم را کسب کنند و به مراحل بالاتر برسند به اراده و پشتکار و تلاش مستمر نیاز دارند. علاوهبراین باید میزان تابآوری را نیز در خود بالا ببرند و شکستها آنها را ناامید نکند که این مسئله میتواند در عرصههای مختلف زندگی تحصیلی، اجتماعی و عاطفی آنها اثر مثبتی بگذارد. همچنین آنها یاد میگیرند که باید برای دستیابی به موفقیت، اهدافی را برای خود تعیین کنند و برای رسیدن به آنها برنامه بریزند. این اهداف میتواند رسیدن به کمربند مشکی باشد یا کسب مقام در مسابقات و حتی مربیشدن. بنابراین کودک یاد میگیرد برای رسیدن به خواستههایش باید طبق یک برنامه درست بهطور مستمر تلاش کند و زندگی چیزی نیست جز ضربالمثل «نابرده رنج گنج میسر نمیشود/ مزد آن گرفت جان برادر که کار کرد».
ایجاد تعادل و سلامت جسمانی
فعالیت بدنی منظم و اصولی به رشد جسمانی کودکان کمک زیادی میکند. علاوهبر تاثیر مثبت کلاسهای کاراته کودکان و فعالیتهایی که آنجا دارند، آنها یاد میگیرند برای توفیق در رشته ورزشی خود باید غذاهای سالم بخورند و تمرینات ورزشی مستمر داشته باشند. این موارد بهمرور تبدیل به عادات سالمی در زندگی آنها میشود و بسیاری از این کودکان عادت تغذیه درست و فعالیت بدنی مستمر را در سنین بزرگسالی و پیری نیز حفظ میکنند و از اثرات مثبت آن برخوردار میشوند، چراکه دریافتهاند یک روح سالم در بدن سالم است.
بهترین سن شروع کاراته برای کودکان چه سنی است؟
تعیین سن مناسب برای شروع ورزشهای رزمی و کاراته کودکان به شرایط جسمانی و روانی بچهها بستگی دارد اما بهطور کلی سن مناسب برای ورود به این رشته، سن 5 تا 6 سال است، زیرا در این سنین کودکان تمرکز و قدرت یادگیری بالایی دارند، آموزشپذیرترند و از خود انعطاف بسیاری نشان میدهند.
معیارهای انتخاب مناسبترین کلاس آموزش کاراته برای کودکان
یکی از مهمترین اقدامات اولیه برای فرستادن کودکان به کلاسهای ورزشی، انتخاب یک کلاس مناسب برای آنهاست. در این مورد باید به معیارهایی توجه کنیم که عبارتند از:
- داشتن رویکرد مناسبی که رشد شخصیت کودک را در پی داشته باشد.
- ارائه یک پیشارزیابی رایگان برای تشخیص نقاط قوت و ضعف کودک و بررسی نوع ارتباطی که او با مربی برقرار میکند.
- انتخاب کلاسهایی که تعداد شرکتکنندگان زیاد نباشد چراکه باعث میشود توجه کافی به کودک نشود و او خیلی به چشم نیاید.
- مربی کلاس باید شخصیتی حمایتکننده و مشوق داشته باشد و بداخلاق و سرزنشگر نباشد. این مورد جزو مهمترین موارد آموزش کاراته برای کودکان است چراکه یک مربی بد میتواند کودک را از ورزش زده کند.
در باشگاه کاراته کودکان چه میگذرد؟
کلاسهای کاراته کودکان که معمولا در باشگاهها و سالنهای ورزشی برگزار میشوند، با توجه به سن کودکان برنامهریزی و اجرا میشوند. برای مثال مهارتها و حرکاتی که به کودکان کمسنوسالتر در باشگاه کاراته آموزش داده میشود بسیار ساده است و تاکید کلاس بر کسب مهارتهای حرکتی، تعادل و هماهنگی است. با افزایش سن کودکان آموزشها پیچیدهتر میشوند و تکنیکهای دشوارتر و تخصصیتری به آنها آموزش داده میشود. کودکان در این مسیر در کنار مربی خود و تشویقها و بازخوردهای مثبت او، با انگیزه کافی مهارتهای خود را توسعه میدهند و در مسابقاتی شرکت میکنند که میتوانند به کمک آنها تواناییهای خود را بسنجند و مقامهایی نیز کسب کنند که این خود مشوق خوبی برای تلاش بیشتر و رسیدن به درجات بالاتر است.
قیمت کلاس کاراته کودکان چقدر است؟
هزینه کلاس کاراته بستگی به شهر و منطقه و مربی و نوع آموزش و سطح کلاس درخواستی (مبتدی تا پیشرفته) دارد و با توجه به این موارد میتواند شهر به شهر متغیر باشد.
باورهای غلط درباره ضررهای ورزش کاراته برای کودکان
بااینکه این رشته یکی از مفیدترین رشتههای ورزشی برای کودکان به حساب میآید و فواید زیادی برای آنها دارد، برخی افکار غلطی درباره آن دارند و فکر میکنند که این ورزش به بچهها آسیب میزند و آنها را خشن میکند. در ادامه به رایجترین باورهای غلط درباره مضربودن ورزش کاراته برای کودکان میپردازیم:
بیشتر بخوانید
آموزش کاراته به کودکان رفتارهای خشن را در کودکان تقویت میکند
برخی عقیده دارند چون این رشته یک رشته رزمی است بچهها را خشن میکند و باعث میشود آنها دربرابر دیگران رفتارهای آسیبزا از خود بروز بدهند. درصورتیکه این عقیده کاملا غلط است و کودکان در کلاسها ضمن مبارزه و اجرای تکنیکها، آموزشهایی میبینند که ارزشهایی مانند احترام، مسئولیتپذیری، نوعدوستی و امثالهم را در آنها تقویت میکند. علاوهبراین در کلاسها به آنها تاکید میشود آنچه در این رشته میآموزند مختص باشگاه است و نباید خارج از کلاس این تکنیکها را روی دیگران پیاده کنند. آنها تنها درصورتی میتوانند از مهارت خود استفاده کنند که در موقعیت خطر و آسیب قرار گرفته باشند و لازم باشد که از خود دفاع کنند.
کاراته به سلامت جسمی کودکان آسیب میزند و باعث صدمهدیدنشان میشود
همانطور که در بخشهای پیشین اشاره کردیم کاراته برعکس این باور غلط، فواید و مزیتهای بسیاری برای جسم و روح کودکان دارد و هیچگونه آسیبی به آنها وارد نمیکند. ضربات و تکنیکهای آموزشدادهشده به آنها نیز به شکل و شدتی نیست که سلامت آنها را به خطر بیندازد. علاوهبراین آنها حین تمرین و مبارزه و حتی در مسابقات از محافظهای بدن و... استفاده میکنند تا از هرگونه مشکل و آسیبی جلوگیری شود.
کاراته به دختران آسیب میزند و مناسب آنها نیست
باور غلط دیگری که درباره کاراته وجود دارد این است که این ورزش برای دختران مناسب نیست و چون قدرت بدنی کمتری نسبت به پسران دارند به آنها آسیب میزند، اما در واقعیت ورزشهای رزمی تحت سلطه پسران نیست و یکی از زیباترین وجوه کاراته در همین است که در این ورزش تفکیک جنسیتی وجود ندارد و دختران نیز بنابر علاقه و تلاش خود درست بهاندازه پسران شایستگی و تواناییهای جسمی و روحی انجام هنرهای رزمی مختلف را دارند و میتوانند به موفقیتهای بسیاری در این زمینه برسند و در مسابقات مدال بیاورند.
کاراته برای دختران به عنوان یک ورزش منحصر به فرد، نه تنها به تقویت مهارتهای جسمی کمک میکند بلکه روحیه و شخصیت آنها را نیز توسعه میدهد. این ورزش به دختران یاد میدهد که چگونه در شرایط چالشبرانگیز مقاومت کنند و اعتماد به نفس خود را تقویت نمایند. تمرینات منظم کاراته به آنها کمک میکند تا تواناییهای خود را بشناسند و باور کنند که میتوانند به هر هدفی دست یابند.
سخن پایانی
کاراته یکی از رشتههای محبوب در هنرهای رزمی غیرمسلح است که حکایت شکلگیریاش از شرق آسیا شروع شد و امروزه کلاسهای آموزشی آن در سراسر جهان برگزار میشود. این ورزش بهدلیل مزیتها و فواید زیادی که دارد یکی از مناسبترین ورزشها برای کودکان به شمار میرود و اثرات مثبت آن در زندگی شخصی و اجتماعی آنها نیز نمود پیدا میکند. در کلاسهای کاراته کودکان با توجه به رده سنی خود تحت آموزشهای مختلفی قرار میگیرند و ضمن این کلاسها که از سطح مبتدی تا پیشرفته برگزار میشود، ویژگیهای مثبتی مثل احترام و مسئولیتپذیری و... در آنها تقویت میشود.
سوالات متداول
فواید کاراته برای کودکان چیست؟
کاراته به تقویت عضلات، افزایش انعطافپذیری و بهبود تعادل و هماهنگی حرکتی کمک میکند. همچنین به کودکان آموزش میدهد که چگونه با دیگران همکاری کنند و احترام به خود و دیگران را یاد بگیرند. موفقیت در تکنیکهای کاراته و پیشرفت در کمربندها به افزایش اعتماد به نفس کودکان کمک میکند.
در چه سنی میتوان کودکان را به کاراته معرفی کرد؟
بسیاری از مدارس کاراته کلاسهایی برای کودکان از سنین ۴ تا ۵ سالگی ارائه میدهند. در این سنین، تمرکز بر بازیهای حرکتی و تقویت مهارتهای پایه است. اما سن نرمال برای آموزش کاراته به کودکان حدود 7 تا 8 سال است.
آیا کاراته برای همه کودکان مناسب است؟
بله، کاراته برای اکثر کودکان مناسب است، اما اگر کودک دارای مشکلات خاص پزشکی یا فیزیکی است، بهتر است با پزشک مشورت کنید. همچنین، برخی کودکان ممکن است نیاز به تمرینات خاص یا تطبیقهای ویژه داشته باشند.
در اموزش پایه کاراته تمرکز روی چیست؟
در کلاسهای ابتدایی، تمرکز بیشتر روی تکنیکهای پایه، انضباط، و بازیهای حرکتی است.
در دوره پیشرفت تدریجی چه اتفاقی می افتد؟
در این دوره کودکان به تدریج تکنیکهای پیچیدهتر را یاد میگیرند و کمربندهای جدید دریافت میکنند و علاوه بر تکنیکهای فنی، آموزش احترام، صبر، و کار تیمی نیز بخشی از کلاسها است.
چگونه میتوان بهترین مدرس کاراته را برای کودک پیدا کرد؟
از طریق بررسی سابقه مدرس و گواهینامهها، بررسی نظرات والدین درباره نحوه آموزش مدرس، مشاهده نحوه آموزش و بررسی محیط آموزش.